apothekers vergoedingen zorgverzekeraar

HAARLEM - Een aantal apothekers heeft nog geen contract gesloten voor het vergoeden van spoedeisende farmaceutische hulp uit onvrede met de hoogte van de geboden vergoeding. Het gevolg is dat de betreffende apothekers tijdens de avond-, nacht- en weekenddiensten patiënten contant laten afrekenen. De patiënten dienen de kosten vervolgens zelf te verhalen bij hun zorgverzekeraar. Het gaat om klanten van Menzis, Univé, VGZ of IZA. Daarover bericht Skipr, een crossmediaal communicatieplatform voor beslissers in de zorg.

De betreffende apothekers vinden de vergoeding van deze zorgverzekeraars onvoldoende en vrezen als gevolg hiervan zelfs voor het voortbestaan van hun apotheek. "Apothekers gaan financieel kapot als ze dit contract wel tekenen", zegt Hans Mulder van de Zandvoortse Apotheek in het Haarlems Dagblad.

Volgens Mulder zou hij bij het tekenen van een contract met zorgverzekeraar Menzis, Univé, VGZ of IZA dit jaar zesduizend euro minder vergoed krijgen. Klanten van deze zorgverzekeraars laat hij daarom contant afrekenen in de avond, de nacht en in het weekend.

Volgens de apothekers maken zorgverzekeraars geen onderscheid tussen dienstapotheken en openbare apotheken meer en zijn de aangeboden vergoedingen niet kostendekkend.

© Nationale Zorggids / Arend Jan Wonink