Normal_oor

UTRECHT - Een klacht van een patiënt van het ZorgSaam-ziekenhuis in Terneuzen dat het verwijderen van oorsmeer 1066,73 zou hebben gekost, is voor de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) reden om onderzoek te doen naar het declaratiegedrag van artsen en ziekenhuizen, zo meldt Artsennet.

De Ombudsman Zorgverzekeringen kreeg de klacht, omdat de rekening van dezelfde behandeling vorig jaar slechts 110 euro was.

Voor dezelfde ingreep bleken er namelijk verschillende diagnosebehandelcombinatiecodes (DBC-codes) te zijn gebruikt. DBC is een code in de gezondheidszorg die het traject beschrijft van alle aan een patiënt geleverde zorg. Met dit zogeheten ‘upcoden’ worden hoge tarieven gevraagd voor relatief simpele behandelingen.

De NZa heeft hiervoor het ZorgSaam-ziekenhuis op de vingers getikt. Vorige week liet de Zeeuws-Vlaamse instelling weten alsnog de goede code te zullen gaan gebruiken en de patiënt het te veel betaalde bedrag, met excuses, terug te geven. Door de te hoge declaratie was hij zijn eigen risico kwijtgeraakt.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz