Normal_ronald_plasterk_pvda

DEN HAAG (Novum) - Het is een 'prestatie van formaat' dat de nieuwe regering op Curaçao de begroting van het eiland door het parlement heeft weten te krijgen. Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) maandag. Er gaat fors bezuinigd worden, waarbij de 'pijn' voor iedereen op het eiland voelbaar zal zijn.

Zo wordt de BTW op luxe goederen verhoogd van zes naar negen procent. En ook wordt er flink gesneden in de ziektekostenverzekering. Curaçao moet bezuinigen omdat het eiland de afgelopen twee jaar onder de regering Schotte te veel heeft uitgegeven.

Plasterk is voor een kennismakingsbezoek van zes dagen in Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Saba en Sint Eustatius. Tijdens een persconferentie op Curaçao noemde hij die tijd te kort en een vorm van 'speeddaten'.

Volgens Plasterk is er met de nieuwe regering van Daniel Hodge weer een basis om samen te werken. De bewindsman heeft in Willemstad geen harde noten gekraakt tijdens zijn ontmoeting met de ministersploeg van Hodge. "Er zijn over en weer dingen gezegd die niet passen in een volwassen en fatsoenlijke samenwerking tussen twee regeringen in een koninkrijk", zegt Plasterk. "Maar er is nu een nieuw kabinet met nieuwe mensen, ook in Nederland. We moeten vooruit kijken zodat Curaçao zijn problemen op kan lossen."

En die noodzaak ligt er. Minister van Financiën, José Jardim, heeft onlangs aangegeven dat als maatregelen uitblijven, Curaçao mogelijk deze zomer zijn ambtenarensalarissen niet meer kan betalen. Plasterk laat in het midden of dat betekent dat Nederland zal bijspringen, mocht het misgaan. De landen binnen het Koninkrijk zijn autonoom en zelf verantwoordelijk voor hun overheidsfinanciën, volgens de minister.

"Meer wil ik daar niet over zeggen; ik heb er vertrouwen in dat de economie weer een zwaai naar boven gaat maken. Het bedrijfsleven zou weer vertrouwen moeten krijgen in de andere koers die dit kabinet vaart. Dat versterkt elkaar, die weg moeten we zoeken", aldus Plasterk.