DBC, dossier, diagnose behandeling combinatie

GRONINGEN - Verpleegkundig specialisten worden beperkt in het uitoefenen van hun beroep, doordat zorgverzekeraars weigeren verpleegkundig specialisten als hoofdbehandelaar te erkennen. Dit zegt Henk Bakker, voorzitter van beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN), in zijn blog op Skipr.nl.

Sinds 2009 is verpleegkundig specialist een officieel beroep. Deze zorgprofessional behandelt individueel en zelfstandig patiënten en mag dus ook een Diagnose Behandeling Combinatie (DBC) openen, waarbij voor de complete behandeling van een patiënt slechts een bedrag hoeft te worden gedeclareerd. Volgens Bakker staat het beleid van zorgverzekeraars haaks op de wet doordat verpleegkundig specialisten niet worden erkend als hoofdbehandelaar.

Hoofdbehandelaars mogen namelijk wettelijk een diagnose stellen, een DBC openen en deze na het afronden van de behandeling weer sluiten. Volgens Bakker zit het besluit van zorgverzekeraars om verpleegkundige specialisten niet te erkennen als hoofdbehandelaars werkgevers dwars, doordat zij de kosten van een arts moeten blijven declareren in plaats van de verpleegkundig specialist die het werk uitvoerde.

Brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) zegt de specialist als hoofdbehandelaar te zien, omdat in de geestelijke gezondheidszorg nog geen duidelijkheid bestaat over de zorgzwaarte en afbakening van medische zorg.

© Nationale Zorggids / Florian Kersten