Geld, briefgeld

ROTTERDAM (Novum) - Zorgverzekeraars gaan in een register bijhouden wie in het verleden heeft geprobeerd verzekeringsfraude te plegen. Ze gaan informatie met elkaar delen zodat ze beter weten wie ze in de smiezen moeten houden, zegt beleidsadviseur Marleen Relouw van Zorgverzekeraars Nederland woensdag in het AD.

De verzekeraars vermoeden dat wie in het verleden bijvoorbeeld een diefstal heeft verzonnen om geld van zijn verzekeraar te innen, ook sneller met de zorg fraudeert. Ook kan het volgens Relouw gebeuren dat er een vermoeden bestaat dat iemand fraudeert, zonder dat hiervoor genoeg bewijs bestaat. Met de declaraties die bij andere verzekeraars zijn ingediend kan fraude dan mogelijk wel worden bewezen, verwachten de verzekeraars. Jaarlijks blijven honderden miljoenen euro's aan fraude in de zorg onopgemerkt. Justitie schatte tien jaar geleden dat jaarlijks voor ruim twee miljard euro aan zorgfraude wordt gepleegd. Het bedrag aan ontdekte zorgfraude ligt de afgelopen jaren echter ruim onder de 200 miljoen euro, schrijft de krant.

Bij zorgfraude gaat het onder meer om ten onrechte ingediende declaraties, vervalste recepten en misbruik van het persoonsgebonden budget. Niet alleen consumenten tillen verzekeraars, dit wordt ook door zorginstellingen en medisch specialisten gedaan. Bijvoorbeeld door niet uitgevoerde behandelingen te declareren.