Medisch specialist

ALKMAAR - Door de bezuinigingen van het Rijk mogen alleen nog maar ziekenhuisapotheken dure medicijnen uitgeven. Daarbij hebben specialisten echter moeten toezeggen dat ze minder dure medicijnen gaan voorschrijven en onderzoeken of het nog minder kan. Specialisten van het Medisch Centrum Alkmaar (MCA) zetten daar hun vraagtekens bij, zo meldt het Noordhollands Dagblad.

Volgens ziekenhuisapotheker Paul Kloeg, reumatoloog Daniel Moolenburgh en oncologe Carolien Smorenburg, allen werkzaam in het Alkmaarse ziekenhuis, wordt de vergoeding van dure medicijnen echter niet alleen door de overheid onder vuur genomen. Ook zorgverzekeraars zijn daar debet aan.

Omdat een ziekenhuis door de verzekeraar wordt betaald, bepaalt deze ook hoeveel zorg het ziekenhuis mag uitgeven. Dat budget wordt van tevoren vastgesteld. Kloeg vindt het echter beter om de kosten van ziekenhuiszorg die door zorgverzekeraars worden betaald pas achteraf te verrekenen, omdat de uitgaven voor behandelingen niet te voorspellen zijn. “Stel: er komen in een jaar ineens veel meer patiënten, of een duur medicijn wordt sneller voorgeschreven. Wij zien daarom liever een betaling op basis van nacalculatie”, aldus de ziekenhuisapotheker.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz