Frans Weekers, staatssecretaris Weekers

DEN HAAG (Novum) - Zorg- of bijvoorbeeld huurtoeslagen moeten pas worden uitgekeerd, nadat is gebleken dat de aanvrager er ook echt recht op heeft. Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) wil de regels op dit punt aanscherpen, zegt hij in een reactie op het nieuws dat bendes van Bulgaren in Nederland op grote schaal de boel oplichten met onterecht aangevraagde toeslagen en uitkeringen.

KRO Brandpunt en RTL Nieuws berichtten zondag over de kwestie. De criminelen zouden landgenoten zich in Nederland als spookburger laten inschrijven bij gemeenten en vervolgens op hun naam uitkeringen en toeslagen aanvragen. Zorg- en huurtoeslag zouden na slechts een oppervlakkige controle door de Belastingdienst worden uitgekeerd, pas maanden later vindt een echt stevige controle plaats.

In een reportage van Brandpunt die zondagavond wordt uitgezonden, zouden Bulgaren vertellen over georganiseerde reizen naar Nederland, bedoeld om fraude met toeslagen te plegen. Tientallen inwoners van het dorp Ivanski zouden inmiddels zo'n reis hebben ondernomen. Eenmaal in Nederland, laten ze zich inschrijven op een adres in Dordrecht, Rotterdam of Tiel dat op naam staat van de organisatie. Vervolgens worden bankrekeningen geopend en huur- en zorgtoeslagen aangevraagd.

Staatssecretaris Weekers zou in het KRO-programma aangeven geschokt te zijn door de eenvoud waarmee de fraude kan worden gepleegd. Daarom wil hij op korte termijn met de Tweede Kamer in gesprek over een aanpassing van de huidige regels.

Na die verandering zullen toeslagen pas uitgekeerd worden nadat is vastgesteld of de aanvrager daar recht op heeft. "Het nadeel is dat de goeden dan onder de kwaden moeten lijden en langer op hun geld moeten wachten. Maar ik denk dat het voor de houdbaarheid van het systeem belangrijk is dat het niet als pinautomaat kan worden gebruikt", aldus Weekers.