Normal_tweede

DEN HAAG (Novum) - De oppositie in de Tweede Kamer is kritisch over het woensdag gepresenteerde zorgakkoord van kabinet, werkgevers en vakbonden. Iedere partij heeft haar eigen bezwaren, waarbij de SP en de PVV de meest felle tegenstanders zijn.

SP-Kamerlid Renske Leijten spreekt van een 'afbraakakkoord'. "Uitstel bezuinigingen op thuiszorg wordt betaald door andere mensen die zorg nodig hebben te korten", twittert zij. "Zorgakkoord? Afbraakakkoord." Het akkoord kost verder banen en werkgelegenheid, stelt de SP'er. "Bespaar niet op mensen, maar op verspilling, bureaucratie, winstuitkering zorgverzekeraars en topsalarissen", valt SP-leider Emile Roemer haar bij.

PVV-leider Geert Wilders noemt het akkoord 'bagger'. PVV-Kamerlid Fleur Agema vindt het onbestaanbaar dat ouderen zorg wordt 'afgepakt' terwijl er miljarden euro's naar Cyprus gaan. "Onze verzorgingshuizen sluiten terwijl er miljarden worden verspild en gefraudeerd", laat zij weten.

D66 vindt het belangrijk dat er een akkoord is, maar mist de 'financiële bijsluiter'. Vera Bergkamp vindt het positief dat een aantal bezuinigingen is afgezwakt, zoals die op huishoudelijke hulp en op het verblijf van gehandicapten en demente ouderen in instellingen. Ze heeft wel veel vragen over de dekking.

De ChristenUnie ziet het zorgakkoord als een belangrijke verbetering van het regeerakkoord. "Er is in een tijd van crisis en oplopende werkloosheid veel te zeggen voor de gemaakte afspraken om meer banen in de zorg te behouden in ruil voor loonmatiging", laat Carla Dik-Faber weten.

GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman spreekt van een 'gemankeerd zorgakkoord'. "Er wordt bezuinigd op de thuiszorg en het persoonsgebonden budget. De grootste vakbond in de zorg tekent niet mee. En er is niet onderhandeld met de patiëntenorganisaties en gemeenten." Ze vindt dat de politiek het zorgakkoord beter moet maken.

Woensdagavond debatteert de Tweede Kamer over het akkoord.