Normal_ouderen_handen_thuiszorg_steun

Steeds meer ziekenhuizen bieden speciale begeleiding aan patiënten tijdens hun laatste levensfase. Een speciaal zorgteam spreekt met patiënten en hun familie over moeilijke beslissingen en wensen rond het levenseinde. Dat meldt de Volkskrant.

Inmiddels is in 22 ziekenhuizen een palliatief zorgteam beschikbaar voor patiënten waarvoor verdere behandeling niet langer zinvol is. In plaats daarvan wordt met de patiënt en hun familie bekeken hoe de kwaliteit van de laatste levensfase zo optimaal mogelijk gemaakt kan worden. Uit onderzoek van het Integraal Kankercentrum Nederland en Stichting Leerhuizen Palliatieve Zorg, waaraan 57 van de 92 ziekenhuizen meewerkten, blijkt dat er bij nog eens 21 ziekenhuizen plannen bestaan voor het oprichten van een palliatief zorgteam.

Zorgverzekeraars juichen de ontwikkeling toe omdat het niet alleen humaan maar ook kostenbesparend is. Mariska Koster, longarts en medisch adviseur bij Achmea: 'Als je goede palliatieve zorg levert, neemt het aantal behandelingen dat niets toevoegt af.'

© Nationale Zorggids