Normal_trauma_helikopter__still_

(Novum) - Deze zomer zijn minder Nederlanders om medische redenen van vakantie teruggehaald dan een jaar eerder. Tot dusver werden 340 repatriëringen uitgevoerd, een jaar eerder waren dat er in deze periode nog 410. Dat heeft een woordvoerder van de alarmcentrale SOS International dinsdag gezegd.

"Die daling komt waarschijnlijk doordat de regio Midden-Nederland nu twee weken later vakantie heeft dan vorig jaar", verklaart de zegsman. Het merendeel van de meldingen komt uit Spanje en Frankrijk. Italië, Griekenland en Turkije maken de top vijf compleet.

De stijging van het aantal mensen dat met gezondheidsproblemen uit Griekenland terug moest keren, is vooral opvallend, zegt de alarmcentrale. Vorig jaar kwam acht procent van alle repatriëringen uit Griekenland, dit jaar is dat bijna verdubbeld naar zeventien procent. Mogelijk komt dat doordat dit land meer populair is bij Nederlanders.

Sinds eind vorige maand kwamen in totaal ruim dertienduizend hulpvragen binnen van mensen met gezondheidsklachten of mobiliteitsproblemen. Daarbij ging het om zesduizend hulpvragen vanuit het buitenland van mensen met medische problemen of mobiliteitsproblemen. Vanuit Nederland kwamen de overige zevenduizend meldingen van automobilisten die strandden met pech of schade.

De voornaamste medische klachten die de alarmcentrale tot dusverre hoorde waren maag- en darmklachten, oorontstekingen en allergische reacties. De meeste medische meldingen kwamen uit Turkije.

Het aantal Nederlanders in het buitenland dat zich de afgelopen week bij de ANWB meldde met een hulpvraag was deze zomer nog niet eerder zo hoog, liet de toeristenbond maandag al weten. Bij de ANWB kwamen 33 duizend telefoontjes binnen. Ook hier ging het merendeel van de meldingen over problemen met voertuigen of over mensen die op vakantie ziek zijn geworden.