Normal_pillen_geneesmiddelen

Zorgverzekeringsconcern Menzis maakt het makkelijker voor artsen om geneesmiddelen voor te schrijven van merken die niet de voorkeur hebben van de zorgverzekeraar. De huidige administratieve procedure komt te vervallen. Per 1 augustus is het voldoende wanneer een arts 'medische noodzaak' (MN) op het recept schrijft. Dit meldt Skipr.

Menzis heeft besloten het beleid te versoepelen omdat het invullen van het zogeheten MN-formulier door artsen als een administratieve belasting werd ervaren. Per 1 augustus mogen artsen daarom aan Menzis-patiënten geneesmiddelen voorschrijven die niet op de voorkeurslijst staan wanneer zij 'medische noodzaak' op het recept noteren. Bijvoorbeeld wanneer een patiënt beter reageert op een (duurder) merkgeneesmiddel dan op de generieke variant. Wel moet de arts deze medische noodzaak onderbouwen in het elektronisch medisch dossier van de patiënt en de apotheker meer informatie verschaffen wanneer deze daarom vraagt.
 
Menzis gaat ervan uit dat artsen de aantekening 'MN' alleen zullen geven wanneer daadwerkelijk sprake is van een medische noodzaak om van het voorkeursbeleid af te wijken. “Huisartsen dienen verantwoorde medische beslissingen te nemen bij het voorschrijven en kunnen daarop worden aangesproken. Een doelmatige keuze van geneesmiddel hoort daarbij,” aldus Menzis. Het versoepelde beleid geldt zowel voor verzekerden bij Menzis als bij concerndochters Anderzorg en Azivo.
 
© Nationale Zorggids