Logo_zorgverzekeringen_verzameling

De gemiddelde zorgpremie daalde licht dit jaar. Dit komt door de winst die zorgverzekeraars onder meer behalen door een scherpe inkoop van zorg. Dat meldt Zorgvisie.

Uit de jaarlijkse marktscan van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) blijkt dat de gemiddelde zorgpremie met 13 euro daalde naar 1213 euro. De winst die de zorgverzekeraars maakten door scherpere inkoop van zorg leverde een besparing van 117 euro op. De pakketmaatregelen van de overheid en de jaarlijkse stijging van het zorggebruik verhoogden de premie weer met 104 euro.
 
Met name het preferentiebeleid voor geneesmiddelen leverde de grootste voordelen op. Dit beleid waarbij apotheken gedwongen worden om goedkopere medicijnen aan patiënten te leveren heeft al 750 miljoen euro bespaard.
 
De cijfers van het NZa wijzen er verder op dat consumenten proberen te bezuinigen op hun zorgverzekering. Zo kiest bijna tien procent voor een vrijwillig eigen risico. Ook het aantal aanvullende zorgverzekeringen daalde van 14,7 miljoen naar 14,3 miljoen. Ruim acht procent van de verzekerden stapte dit jaar over naar een andere verzekeringsmaatschappij. Dit aantal is sinds 2007 niet meer zo hoog geweest. De meeste mensen vinden wel dat het veel tijd en moeite kost om polissen te vergelijken.
 
© Nationale Zorggids