Logo_scheper_ziekenhuis_emmen_leveste_logo

Zorgverzekeraar Achmea zou nooit hebben ingestemd met een groot nieuw ziekenhuis in Drenthe. Dat zegt Hoofd zorginkoop Noord Nederland Marga Haveman in een gesprek met omroep RTV Drenthe. 

In een gesprek met de omroep gaf Haveman een toelichting op de gang van zaken rond de bestuurlijke fusie tussen drie ziekenhuizen in de regio. Onlangs werd door Zorggroep Leveste Middenveld (ZLM) en Achmea een samenwerkingsverband afgesloten voor de komende tien jaar. Volgens bestuursvoorzitter Eric Janson van ZLM is in goed overleg met Achmea besloten tot een bestuurlijke fusie van drie ziekenhuizen in Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal. Hierdoor kunnen de locaties blijven bestaan. Haveman: ‘Wij willen dat de zorg zo dicht mogelijk bij de inwoners van Drenthe blijft en niet op één locatie.'

De drie ziekenhuizen, waarin algemene zorg wordt aangeboden, kampen met financiële problemen die met de fusie moeten worden opgelost. Door onder meer ZLM werd aanvankelijk geopperd om de drie ziekenhuizen samen te voegen in één ziekenhuis waarin top-klinische zorg wordt aangeboden. Haveman noemt het sluiten van de streekziekenhuizen 'kapitaalvernietiging'. Bovendien staan er al twee top-klinische ziekenhuizen in Zwolle en Groningen. 'Nog één erbij is teveel van het goede', aldus Haveman.

© Nationale Zorggids