Normal_tandarts

(Novum) - De op twee na grootste beroepsorganisatie voor tandartsen werkt niet meer mee aan een onderzoek over nieuwe tarieven. Dat heeft de organisatie laten weten aan de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Volgens de tandartsen van de ANT wordt de kwaliteit van de mondzorg in de huidige opzet 'onherstelbaar beschadigd' en zijn vooral patiënten de dupe.

De NZa wil de tarieven voor volgend jaar baseren op onderzoek naar de kosten, de opbrengsten en de productie van tandartsen. De resultaten van dat onderzoek, dat sinds juni loopt, worden besproken door aanbieders, verzekeraars en consumentenorganisaties.

De tandartsen vinden het onderzoek onvolkomen, niet-valide en visieloos. De Nederlandse mondzorg gaat daarmee van wereldtop naar 'grauwe middelmaat', denkt de vereniging. ANT vreest dat kleinere mondzorgpraktijken op lange termijn dicht moeten en dat niet alle behandelingen nog in Nederland worden aangeboden.

"We hebben talloze keren en in een open brief bij de NZa onze zorgen geuit over de opzet en gevolgen van het kostenonderzoek. Alle argumenten worden echter in de wind geslagen", licht ANT-voorzitter Jan Willem Vaartjes de stap toe in een verklaring.

ANT wil dat eerst samen met de hele sector een goed onderbouwde toekomstvisie wordt ontwikkeld. Over dit plan heeft de vereniging minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) inmiddels benaderd. De NZa was dinsdag niet direct bereikbaar voor een reactie.