Normal_euro_geld_kind_smokkel_handel

Twee vrouwen en een man in Eindhoven zijn eerder deze week opgepakt omdat ze betrokken zouden zijn bij fraude met persoonsgebonden budgetten (PGB's). Volgens justitie is er voor ongeveer twee miljoen euro fraude gepleegd door het drietal. Het gaat om een vrouw van 27 uit Rotterdam en een 52-jarige vrouw en 53-jarige man uit Eindhoven. Dat meldt Omroep Brabant.

De 52-jarige vrouw is de voorzitter van een stichting in Zuidoost-Brabant voor opvang en ondersteuning van kwetsbare jongeren. Justitie denkt dat deze vrouw al sinds 2007 kwetsbare personen benaderde. De verdachten vroegen voor de jongeren een PGB aan, deden vervolgens ook de administratie en konden zo beschikken over de bankrekeningen van de slachtoffers.

De slachtoffers zijn personen die zich gezien hun sociale omstandigheden en gezondheidstoestand in een moeilijke positie bevinden. Justitie vermoedt dat de personen voor wie PGB werd aangevraagd niet wisten om hoeveel PGB het ging en dat zij ook niet op de hoogte waren van wat er met het aangevraagde budget gebeurde. Vermoedelijk is een groot deel van het geld naar de verdachten gegaan en niet besteed aan zorg.

Het onderzoek startte naar aanleiding van een aangifte door de zorgverzekeraar CZ. De Inspectie SZW heeft de drie woningen van de verdachten doorzocht. Er is beslag gelegd op administratie, een auto, 10.000 euro contant geld en onroerend goed.

© Nationale Zorggids