Normal_800px-hearing_aid_20080620

De Nederlandse Vereniging van Audiciensbedrijven (NVAB) wil dat de vergoeding van hoortoestellen voor ouderen uit het basispakket van de zorgverzekering wordt gehaald. Daarmee hopen de audiciens onder de druk van de verzekeraars uit te komen en de klant meer keuzevrijheid te kunnen bieden. Dat meldt FD.

Het opmerkelijke voorstel van de audiciens komt na een oproep van minister Schippers van Volksgezondheid aan spelers in de zorg om met eigen bezuinigingsvoorstellen te komen. De NVAB stelt dat gehoorverlies door ouderdom een gebeurtenis is die is te voorzien. Daarmee is het volgens de audiciensvereniging de vraag of gehoorapparaten, evenals rollators, wel in het basispakket horen.

Voorzitter Paul Valk van de NVAB is niet bang dat klanten zullen wegblijven wanneer hoortoestellen niet meer vergoed worden. “Als mensen niet meer naar de arts hoeven, wordt de drempel lager, zeker bij de goedkopere hoortoestellen.” Door gehoorapparaten uit de basisverzekering te halen neemt volgens de NVAB de keuzevrijheid voor klanten toe. Nu kopen verzekeraars zorg in bij audiciens en houden zo al jaren de prijzen laag, waardoor de marges onder druk staan. Slechthorenden mogen van de verzekeraar bovendien slechts uit een beperkte categorie hoortoestellen kiezen en mogen niet bijbetalen voor luxere modellen met digitale snufjes.

De Nederlandse Vereniging voor Slechthorenden is niet blij met het plan van de audiciens en noemt het voorstel “niet leuk tot vreselijk voor mensen die vereenzamen als zij geen hoortoestel meer kunnen betalen.” Minister Schippers reageert eind deze maand op de bezuinigingsvoorstellen die vanuit de zorg zijn geopperd.

© Nationale Zorggids