Normal_ondernemers_zakenmensen_mensen_samenwerken_werk

Nederlanders hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel als er om hulp wordt gevraagd door familieleden of mensen in de directe omgeving. Het meest populair is het doen van klusjes in en om het huis en sociale taken, zoals bellen, langsgaan, mee uit nemen en een rondje wandelen. Dat blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau Kien naar de zorgzaamheid van Nederlanders, zo meldt Zorgverzekeraars Nederland.

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van zorgverzekeraar Agis onder 1200 mensen. Ruim vijftig procent verleent hulp uit verantwoordelijkheidsgevoel en meer dan 26 procent doet dat uit solidariteit. Slechts één procent verleent uit verplichting hulp aan een ander. Vergeleken met de resultaten van hetzelfde onderzoek uit 2012 doen mensen dit jaar meer voor elkaar in de directe omgeving. Zo helpen buren elkaar dit jaar meer met tuinieren, oppassen op huisdieren en klussen.

De meeste mensen zorgen gemiddeld tussen de een en tien uur per week voor elkaar. Vier op de tien mensen zijn ook bereid hun ouders in huis te nemen als dat nodig mocht zijn. Hoewel uit het onderzoek blijkt dat de meerderheid net zo goed voor zichzelf zorgt als voor anderen, geeft bijna de helft van de respondenten aan dat ze eerder een afspraak maken bij de huisarts voor iemand anders dan voor zichzelf. Luceline Hesselink, manager bij Agis, vindt dat het onderzoek laat zien dat Nederlanders een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben. 'We zorgen goed voor onszelf, maar zijn minstens zo bereid om voor een ander te zorgen als dat nodig is.'

© Nationale Zorggids