Normal_copyright_stockfreeimages_ouderen_wandelen_buiten_koppel

Het kabinetsplan om onderdelen van de AWBZ die gericht zijn op behandeling en verpleging onder de Zorgverzekeringswet te laten vallen, wordt gesteund door de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde en sociaal geriaters Verenso. Dat meldt Artsennet.

Verenso liet dat weten in een reactie op de rijksbegroting: 'Verenso pleit er al jaren voor om de specialist ouderengeneeskunde via de Zorgverzekeringswet te financieren zodat hij de patiënt kan volgen daar waar de patiënt zorg nodig heeft.' Volgens de vereniging is het effectief als de specialist ouderengeneeskunde of sociaal geriater tijdig zorg inzet om samen met andere beroepsbeoefenaren resultaatgerichte zorg op maat te leveren, ongeacht de plaats waar patiënten verblijven.

Net als ziekenhuizen zouden de zorginstellingen die zorg gaan bieden vanuit de kern-AWBZ zich verder moeten specialiseren, stelt Verenso. Zo kunnen expertisecentra ontstaan.

Verder zegt Verenso blij te zijn met het Deltaplan Dementie, waarin het belang van vroege diagnose centraal staat. Wel wijst de vereniging op het belang van onderzoeksvoorstellen die de kwaliteit van leven van alle dementiepatiënten verbeteren, in alle stadia van de ziekte. Het deltaplan moet er niet alleen zijn voor nieuwe patiënten, stelt Verenso.

© Nationale Zorggids