Normal_ziek_bankhangen_koorts

Zorgverzekeraar Achmea heeft werkgevers om medische gegevens van zieke werknemers gevraagd bij het afhandelen van ziekteverzuim. Dat is in strijd met de privacywetgeving. Achmea heeft dit donderdag toegegeven na berichtgeving van televisieprogramma Zembla, zo meldt Trouw.

In Zembla wordt gesuggereerd dat Achmea structureel de regels overtreedt, maar volgens de verzekeraar zelf gaat het om incidenten. Frans van der Ent, directeur Inkomensverzekeringen bij Achmea zegt te betreuren dat het gebeurd is.

Volgens de regels van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) is het verzuimverzekeraars alleen toegestaan om administratieve gegevens op te vragen bij werkgevers voor de beoordeling van een claim. Hierbij gaat het om gegevens zoals de duur en het tijdstip van verzuim, maar niet om medische details.

Het Verbond van Verzekeraars erkent dat medische gegevens van zieke werknemers ook op het bureau van andere verzekeraars zijn terechtgekomen, gevraagd of ongevraagd. Volgens het verbond lopen alle verzekeraars nu hun procedures na en passen zij die aan waar nodig. Een woordvoerder van de koepelorganisatie benadrukt dat er geen werknemers zijn gedupeerd door de misstanden.

Het Verbond van Verzekeraars, het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, het CBP en enkele andere partijen gaan binnenkort met elkaar om tafel om de kwestie te bespreken.

© Nationale Zorggids