Normal_zorgverzekeringen_verzameling

De vereniging Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ) verwacht eind dit jaar alsnog een eigen zorgpolis te introduceren. Door de zorgverzekeraars ASR en DSW wordt momenteel gewerkt aan de genoemde Beter Dichtbij polis. Dat meldt Skipr.

De SAZ, waarin veertig kleinere ziekenhuizen zijn verenigd, willen met de zorgpolis tegenwicht bieden op de groeiende concentratie van zorg in grote ziekenhuizen. Volgens de SAZ is het beleid van de grote zorgverzekeraars te veel gericht op het concentreren van zorg. De plannen voor een alternatieve polis waren er al in juni 2012, maar vanwege praktische problemen zag de SAZ zich in november genoodzaakt de introductie van de polis uit te stellen. Samen met de zorgverzekeraars ASR en DSW waagt de SAZ nu een nieuwe poging.

Volgens de SAZ is het in het belang van patiënten dat de zorg zoveel mogelijk regionaal gespreid wordt aangeboden. Met de Beter Dichtbij polis wil de SAZ binnen enkele jaren een intensieve samenwerking bewerkstelligen tussen zorgaanbieders in de regio. Tegelijkertijd wil de SAZ met gemeentes, zorgverzekeraars, woningcorporaties en de politiek in gesprek over de bekostiging van de zorg. De SAZ verwacht dat de Beter Dichtbij polis op den duur vijf tot tien procent goedkoper kan zijn dan vergelijkbare polissen elders. Dit is mogelijk omdat de zorg voor een belangrijk deel wordt ingekocht bij de 42 ziekenhuizen die zijn aangesloten bij de SAZ. Verwacht wordt dat de polis bij zal dragen aan het behoud van regionale zorginstellingen.

© Nationale Zorggids