Logo_ggz_nederland_logo

Zorgverzekeraar Achmea heeft in een brief aan alle ggz-instellingen in Nederland de gewijzigde inkoopprocedure voor de gespecialiseerde ggz kenbaar gemaakt. Instellingen die niet akkoord gaan met de door Achmea vastgestelde tarieven zullen geen contract krijgen. Hiermee zet Achmea de onderhandelingen met de curatieve ggz op scherp. Dat meldt GGZ Nederland.

Met de brief reageert Achmea op de tariefsverhogingen die de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) onlangs bekend maakte. De NZa verhoogde de tarieven omdat de prijzen voor behandelingen sinds 2004 niet meer zijn aangepast en ggz-instellingen daardoor momenteel onder de kostprijs werken. Volgens GGZ Nederland negeert Achmea met het vaststellen van eigen (lagere) tarieven de prijzen zoals die door de NZa zijn berekend. Omdat weigeren geen optie is, worden instellingen gedwongen om onder de kostprijs te blijven werken.

Volgens Paul van Rooij van GGZ Nederland stromen de reacties van ggz-instellingen binnen. 'Met deze actie blokkeert Achmea het lokale overleg dat momenteel plaatsvindt. In de brief staat duidelijk dat de vervolggesprekken alleen zullen plaatsvinden met ggz-instellingen die het voorstel accepteren.'

Nederland is van mening dat Achmea hiermee de zorginkoop reduceert tot een strijd over geld, en een inhoudelijk gesprek over kwaliteit van zorg, het voorkomen van opnames, bespoedigen van ontslag van patiënten en patiëntveiligheid uit de weg gaat.

© Nationale Zorggids