Logo_logo_nederlandse_zorgautoriteit_nza

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaat de komende overstapperiode de informatie die zorgverzekeraars over hun polissen verstrekken, screenen op duidelijkheid. Zorgverzekeraars moeten bijvoorbeeld expliciet melden met welke zorgaanbieders zij een contract hebben. Dat meldt Skipr.

Zorgverzekeraars lopen tegenwoordig meer financieel risico dan voorheen en zullen daarom scherper kiezen bij welke zorgaanbieders zij zorg inkopen. De NZa wil de komende periode waarin cliënten kunnen overstappen naar een andere zorgverzekeraar de informatie over zorgpolissen in de gaten houden. Zorgverzekeraars moeten, bijvoorbeeld op hun website, duidelijk vermelden met welke zorgaanbieders contracten zijn gesloten en hoe hoog de vergoeding is voor niet-gecontracteerde zorg. Ook moeten zij vermelden waar de informatie te vinden is als er nog nieuwe contracten worden afgesloten in 2014.

Verzekerden hebben volgens de NZa duidelijke informatie nodig over wat er precies wel en niet in het zorgpakket zit om een weloverwogen keuze te kunnen maken voor een zorgverzekering. De zorgautoriteit gaat tussen 1 november 2013 en 31 januari 2014 de informatievoorziening van zorgverzekeraars screenen. Verstrekken de verzekeraars onvoldoende informatie over het gecontracteerde zorgaanbod en wat verzekerden eventueel moeten bijbetalen voor zorg geleverd door zorgaanbieders met wie geen contract is afgesloten, dan moeten zij dit direct aanpassen. Gebeurt dit niet dan zal de NZa ingrijpen.

© Nationale Zorggids