Normal_ziekenhuisbed_chirurgie_operatiekamer_patient

Een groep van 42 kleinere ziekenhuizen komt met een eigen zorgverzekering. Deze BeterDichtbij-verzekering moet verzekerden ertoe aanzetten zoveel mogelijk gebruik te maken van de zorg bij ziekenhuizen in hun buurt. Dat meldt Volkskrant.

De speciale zorgverzekering is een initiatief van de kleinere, regionale ziekenhuizen die lid zijn van de Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ) en wordt aangeboden door zorgverzekeraars ASR en DSW.

De kleinere ziekenhuizen in Nederland staan onder druk door schaalvergroting en specialisatie. De BeterDichtbij-verzekering moet patiënten ertoe verleiden om bij eenvoudige ingrepen te kiezen voor een regionaal ziekenhuis in de buurt in plaats van een academische ziekenhuis in de grote steden. Verzekerden mogen ook kiezen voor behandeling in ziekenhuizen die geen lid zijn van SAZ.

Voor vijf veelvoorkomende en eenvoudige behandelingen heeft de BeterDichtbij-verzekering het eigen risico geschrapt. Voor operaties aan de galblaas, liesbreuk- en staaroperaties, kijkoperaties in de knie en het plaatsen van een heupprothese hoeven verzekerden niets te betalen. De basispremie voor de verzekering is 93,50 euro per maand.

© Nationale Zorggids