Normal_bejaard_dementie_oud_handen_zorg_euthanasie_

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid wil de financiële prikkel voor dure en onnodige behandelingen in de laatste levensfase neutraliseren. Als het aan de minister ligt komt er een tarief voor intensief begeleiden oftewel 'niet behandelen' dat gelijk is aan het tarief voor behandelen. Dat meldt Skipr.

In een brief aan de Tweede Kamer reageert Schippers hiermee op het rapport 'Over(-)behandelen. Ethiek voor de zorg voor kwetsbare ouderen.' Hierin pleiten ethici Theo Boer en Maarten Verkerk en arts Dirk Jan Bakker onder meer voor het vergoeden van een ‘intensief consult ten behoeve van zorgvuldige afweging behandelopties’.

Schippers lijkt achter deze aanbeveling te staan. 'Wanneer de arts meer tijd zou nemen om de patiënt (en familie) te begeleiden, zouden mogelijk onnodig belastende (en dure) behandelingen kunnen worden voorkomen', schrijft de minister. Ze meldt dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bezig is met het opstellen van een zorgactiviteit voor een 'intensief consult bij naderend levenseinde', die zorgaanbieders vanaf 1 januari 2014 daadwerkelijk kunnen registreren.

Om medische beslissingen in de laatste levensfase te verbeteren moeten er betere richtlijnen komen, waarin ethische afweging expliciet benoemd worden, vindt Schippers. 'Ik acht het een goede zaak als deze ethische afwegingen zo expliciet mogelijk in de professionele standaarden van veldpartijen worden vastgelegd', schrijft ze.

De minister is wel van mening dat er nog te weinig kennis is over kwetsbare oude patiënten met meerdere aandoeningen. 'Daarom is het goed dat vanuit verschillende universitaire groepen hieraan, mede in het kader van het Nationaal Programma Ouderenzorg verder wordt gewerkt', aldus Schippers.

© Nationale Zorggids