Normal_ruzie

Voorzitter Jos Aartsen van de raad van bestuur van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft zich kritisch uitgelaten over de onderhandelingen tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars dit najaar. 'Het is een enorm circus geweest, maar uiteindelijk zijn de resultaten teleurstellend', zei hij in het Dagblad van het Noorden.

Volgens Aartsen is de gezondheidszorg er niet beter van geworden en de kosten ook niet lager. Hij hekelt de wurgcontracten waar vooral kleinere zorgorganisaties de dupe van zijn. 'De logopedisten hebben echt wurgcontracten voorgelegd gekregen. Zij hebben geen keus. Tekenen ze niet, dan gaan ze failliet. Tekenen ze wel, dan ook.'

De voorzitter zegt dat ziekenhuizen gedwongen worden om 'hele afdelingen op te tuigen en deskundigen aan te trekken' om tegenwicht te bieden aan de stevige manier van onderhandelen door de zorgverzekeraars. Ziekenhuisdirecteuren beklaagden zich vooral over Achmea en VGZ, die er 'met gestrekt been in' zouden zijn gegaan door kortingen te eisen van tientallen procenten.

Het UMCG heeft als een van de laatste ziekenhuizen in Nederland afspraken gemaakt met zorgverzekeraar Achmea, al moet er over de psychiatrie nog een akkoord komen. Andere ziekenhuizen kwamen vorige week tot een contract. De gemoederen raakten in alle zorginstellingen verhit toen bleek dat de vier grote zorgverzekeraars flink dachten te kunnen korten op hun zorgkosten.

UMCG-voorzitter Aartsen denkt dat het goed zou zijn als ziekenhuizen en zorgverzekeraars meer naar de langere termijn kijken en ziet meer heil in het afsluiten van meerjarenakkoorden.

© Nationale Zorggids