Normal_werk__2__rekenen_factuur_rekening_economie

Per 2015 zullen integrale tarieven worden ingevoerd in de medisch specialistische zorg. Dat betekent onder meer dat patiënten en zorgverzekeraars niet meer apart voor de ziekenhuiskosten en de honoraria van de medisch specialist hoeven te betalen, maar dat alles in één tarief wordt ondergebracht. 

Deze cruciale stap in de bekostiging van de medisch specialistische zorg volgt uit de hoofdlijnenakkoorden die minister Schippers eerder met de ziekenhuizen en de beroepsgroep heeft gesloten. Invoering van integrale tarieven is tevens onderdeel van het regeerakkoord van kabinet Rutte 2.

Waarom worden integrale tarieven ingevoerd?
Het huidige systeem heeft tot gevolg dat (financiële) belangen van instellingen en specialisten niet altijd gelijk op lopen. Dat zet een onnodige rem op het realiseren van doelmatigheid en kwaliteit binnen de instellingen.

Gevolgen van integrale tarieven
Door de invoering van integrale tarieven zal er niet meer apart onderhandeld worden tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars enerzijds en medisch specialisten en zorgverzekeraars anderzijds. Vanaf 2015 zullen prijs- en kwaliteitsonderhandelingen alleen nog maar plaatsvinden met ziekenhuizen, die vervolgens intern verantwoordelijk zijn voor het betalen van de medisch specialisten.

Fiscale positie vrijgevestigde medisch specialisten
Deze bekostigingswijziging brengt in fiscale zin met zich mee dat vrijgevestigde medisch specialisten onder integrale tarieven alleen nog toegang tot fiscale faciliteiten behouden als zij daadwerkelijk in fiscale zin (ondernemers)risico lopen, net als alle andere Nederlandse ondernemers.

© Nationale Zorggids