Normal_13881275050010_1

(Novum) - De zorgkosten stijgen de komende jaren nog steeds harder dan de Nederlandse economie groeit. Daarvoor waarschuwt voorzitter van de raad van bestuur van het VUmc en voormalig minister van Financiën Wouter Bos vrijdag in Het Financieele Dagblad.

"Alle positieve geluiden over het beheersen van de zorgkosten in dit en vorig jaar zijn zwaar overdreven", zegt Bos in een interview met de krant. Recent berichtte het Centraal Planbureau dat de zorgkosten dit jaar voor het eerst minder hard stijgen. De verzekeraars signaleerden eerder dit jaar al een afvlakking.

Volgens Bos gaat het 'op zijn best' om een zekere afremming van de stijging. "De stijging die resteert, is twee keer zo groot als de groei van het nationaal inkomen. Dat stuit een keer op grenzen en dat hebben we nog lang niet onder controle."

Bos voorspelt dat als de economische crisis voorbij is, de zorgkosten het belangrijkste thema worden in de politiek. Volgens de bestuursvoorzitter van het Amsterdamse ziekenhuis zal nagedacht moeten worden over wat je individueel betaalt, en wat je solidair - via verzekeringen - regelt.

De voormalige PvdA-leider pleit daarbij voor een andere financiering van de zorg. Nu is het de paradox dat zorgaanbieders betaald krijgen, als ze iemand wel behandelen. "We moeten naar een systeem waarin het loont om mensen gezond te laten zijn, ook als je ze niet behandelt."