Normal_5102005968_2c1cc9f24d_b

De prijzen die verschillende ziekenhuizen rekenen voor behandelingen aan buitenlanders en onverzekerde patiënten lopen enorm uiteen. Een ingreep kan bij het ene ziekenhuis vijf keer zo duur zijn als bij het andere ziekenhuis. Dat meldt NRC Handelsblad.

De krant vergeleek de zogeheten passantentarieven van acht behandelingen bij ruim dertig ziekenhuizen in Nederland. Zo kost een heupoperatie in MC Haaglanden iemand die niet verzekerd is al gauw 12.000 euro, in het Zaans Medisch Centrum is een passant voor dezelfde behandeling 2600 euro kwijt. Een borstreconstructie na borstkanker kost in het VUmc in Amsterdam bijna 17.000 euro terwijl het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven 4.000 euro in rekening brengt. Ziekenhuizen leiden de ‘gewone’ tarieven voor verzekerden af van de passantentarieven, volgens NRC Handelsblad.

Bestuursvoorzitter Joop Hendriks van Ziekenhuis Bronovo in Den Haag zegt dat passantentarieven “louter een symbolische betekenis hebben”. Het ziekenhuis heeft naar eigen zeggen nauwelijks patiënten die het passantentarief moeten betalen. “Dus steken wij ook geen energie in de vaststelling van die tarieven.”

Volgens NRC Handelsblad krijgen steeds meer patiënten echter wel met de passantentarieven te maken omdat zorgverzekeraars budgetpolissen aanbieden waarin met een beperkt aantal ziekenhuizen een contract is afgesloten. Willen deze mensen toch naar een ander ziekenhuis dan moeten zij het passantentarief voor onverzekerden betalen. De krant meldt dat drie ziekenhuizen naar aanleiding van de publicatie hun passantentarieven hebben aangepast.

© Nationale Zorggids