Normal_werk__2__rekenen_factuur_rekening_economie

Medisch specialisten en ziekenhuizen spannen zich steeds meer in om onjuiste declaraties te voorkomen. 'We balen van het beeld in de media dat specialisten bewust te hoge declaraties zouden indienen. Dat gaat om incidenten en we herkennen ons niet in dat beeld.' Dat zegt Bart Heesen, algemeen directeur van de Orde van Medisch Specialisten (OMS).

In de meeste gevallen worden onjuiste declaraties veroorzaakt door onduidelijkheid van het systeem, stelt Heesen. 'Dat is zeer complex en gevoelig voor fouten.' Om die reden heeft de OMS een ‘Gedragsregel Correct Declareren’ opgesteld voor medisch specialisten die daarmee een handvat hebben om het goed te doen.

Ook de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) vindt dat er een verkeerd beeld in de media is ontstaan over het declaratiegedrag in de zorg. 'Graag willen we laten zien wat we zelf doen aan de aanpak van onjuiste declaraties en hoe we dit steviger vorm geven', zegt NVZ-directeur Margot van der Starre. De brancheorganisatie heeft daarom, net als de OMS, een brochure uitgebracht over correct registreren en declareren.

Volgens Heesen wordt het declaratiegedrag in de sector zeer serieus genomen. 'Tachtig procent van de medisch specialisten heeft in de enquête ‘De medisch specialist 2015’ beaamd dat ze zich verantwoordelijk voelen voor de kosten van de zorg. Daar hoort correct declareren bij en een declaratiewijzer kan daarbij helpen.'

© Nationale Zorggids