Normal_geld_briefjes2

(Novum) - Ruim honderdduizend gezinnen hebben al twee maanden geen toeslagen gekregen door grote achterstanden bij het controleren van rekeningnummers bij de Belastingdienst. De problemen met het uitbetalen van de toeslagen zouden nog maanden kunnen duren. Dat meldt RTL Nieuws donderdagavond op gezag van medewerkers van de Belastingdienst.

Mensen kunnen toeslagen vanaf december nog maar op een rekeningnummer krijgen. Hiermee moet fraude worden tegengegaan. De Belastingdienst zou echter enorme achterstanden hebben bij het controleren van de rekeningnummers.

Telefonisch contact krijgen met medewerkers van de Belastingdienst zou ook nog eens haast onmogelijk zijn, omdat er door de drukte bijna geen doorkomen aan zou zijn. Mensen die het wel lukt iemand te spreken te krijgen zouden te horen krijgen dat het geld snel wordt gestort, maar dat zou vervolgens niet gebeuren.

GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver wil snel in debat met staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD). "Hij moet uitleggen hoe hij de boel weer op orde gaat brengen. Ik ben vooral benieuwd welke actie hij heeft ondernomen om problemen bij mensen met een minimuminkomen nu en in de toekomst te voorkomen. Deze huishoudens kunnen niet zonder de toeslagen en moeten zich bij zulke achterstanden in de schulden steken, met alle gevolgen van dien. Dat mag de staatssecretaris niet laten gebeuren."

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt geeft aan opheldering te willen over de aard en omvang van het probleem. Omtzigt heeft Kamervragen over de kwestie gesteld aan Weekers, die hij voor dinsdagmiddag beantwoord wil zien. "Mensen kunnen niet maanden wachten op een kinderopvangtoeslag. En de Belastingtelefoon hoort bereikbaar te zijn", aldus de CDA'er.