Logo_npcf_nederlandse_patienen_consumenten_federatie

Zorgverzekeraars beschikken over een database met informatie over de kwaliteit van de zorg. De database bevat informatie over bijvoorbeeld operaties, complicaties en waar de beste zorg wordt gegeven voor welke aandoening. Burgers kunnen niet bij deze informatie, terwijl hier toch een publiekelijk belang ligt. Dat zegt de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) in een uitzending van het programma EenVandaag.

NPCF komt nu met een dringende oproep aan zorgverzekeraars om dit openbaar te maken. Zij maakten een infographic over de zorg bij rughernia's. Hierin is informatie verwerkt over hoeveel complicaties er in welk ziekenhuis optreden, welke artsen snel opereren en welke niet. De informatie is niet compleet omdat niet alle informatie beschikbaar is.

Volgens het NPCF zou het openbaar maken van de database van de zorgverzekeraars hierbij kunnen helpen. Dat vindt ook Kamerlid Lea Bouwmeester van de PvdA, die in het programma sprak over waarom het belangrijk is dat deze informatie publiekelijk toegankelijk wordt.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft beloofd dat er voor 19 november een website komt met alle informatie over de kwaliteit, over artsen en De Wet op de beroepen individuele gezondheidszorg (Wet BIG). Deze wet moet de kwaliteit bevorderen van de zorg die beroepsbeoefenaren leveren. De wet is ook bedoeld om patiënten of cliënten te beschermen tegen ondeskundig of onzorgvuldig handelen van individuele zorgverleners.

© Nationale Zorggids