Normal_geldbrief

(Novum) - De sociale partners maken zich zorgen over hoe het kabinet de langdurige zorg wil gaan financieren. De overheveling van de zorg vanuit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten naar de reguliere zorg levert mogelijk een tweehonderd euro hogere premie op, zo waarschuwt de Stichting van de Arbeid in een brief aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD).

Het kabinet is van plan voor 4,85 miljard euro aan langdurige zorg, die nu wordt gedekt via de AWBZ, over te hevelen naar de Zorgverzekeringswet. Volgens de werkgevers en werknemers levert die verschuiving 'onaanvaardbare en onnodige lastenverschuivingen op'.

Zo zorgt de overheveling voor een loonkostenverhoging voor de werkgevers van 1,6 miljard euro. "Deze toenemende werkgeverslasten vormen een belemmering voor ondernemers om (meer) personeel aan te nemen", schrijft de stichting aan de minister.

Omdat de AWBZ uit algemene middelen wordt gefinancierd, en de Zorgverzekeringswet vaste premies en een eigen risico kent, zorgt de overheveling bovendien voor een verschuiving van financiering naar draagkracht naar een nominale financiering. Naast de verhoging van de zorgpremie met tweehonderd euro per jaar, levert het namelijk ook een veel hoger eigen risico op, waarschuwen de sociale partners.

Het kabinet heeft tot nu toe een paar honderd miljoen euro uitgetrokken om mensen te compenseren voor de plannen. Dat vinden de werknemers- en werkgeversorganisaties te weinig. Ze willen de langdurige zorg uit de algemene middelen blijven betalen. "Dat kan ook, de Zorgverzekeringswet kent al een rijksbijdrage en die hogen we op", licht FNV-voorman Ton Heerts toe. Volgens de sociale partners kan dat kostenneutraal.

Het ministerie van Volksgezondheid wil niet inhoudelijk op de brief reageren. "Op de hoogte van de zorgpremie zijn meerdere factoren van invloed. Daar wordt nu goed naar gekeken", zegt een woordvoerder.