Normal_rekenen_onderneming_balans_economie

(Novum) - Accountants zijn niet van plan hun volledige goedkeuring te geven onder de jaarrekeningen van Nederlandse ziekenhuizen. Volgens de externe boekhouders zijn de omzetcijfers van de ziekenhuizen over 2013 te onzeker. De Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) vreest dat het uitblijven van een fiat tot financiële problemen gaat leiden.

De NBA heeft dat laten weten aan minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD). "Het zal leiden tot vraagtekens bij banken", verklaart Marco Walhout, binnen de NBA verantwoordelijk voor de ziekenhuizen. "Ziekenhuizen dreigen hier de dupe van te worden en de gevolgen zijn maatschappelijk zeer onwenselijk." De NBA vindt dat Schippers hierover contact moet opnemen met de banken.

De NBA waarschuwde al eerder voor de onduidelijkheden rond de omzet van de ziekenhuizen. De problemen komen doordat per zorgverzekeraar anders moet worden gedeclareerd. Nu Schippers in een brief aan de Tweede Kamer vooral is ingegaan op hoe ziekenhuizen in de toekomst de berekeningen kunnen verbeteren, trekt de accountantsorganisatie aan de bel.

De accountants gaan de ziekenhuizen nog wel vragen om meer toelichting over de onzekerheden. Volgens Walhout is het echter onvermijdelijk dat er een controleverklaring komt met beperking. "Dit betekent dat over maximaal tien procent van de omzet onzekerheid bestaat", legt hij uit. Een jaar eerder werd ook al een controleverklaring met beperking afgegeven voor de afzonderlijke omzetverklaringen. Voor 2013 geldt dat echter voor de hele jaarrekening.