Normal_gender_transgender_logo_travestiet_vrouw_man

Het VUmc gaat opnieuw om de tafel met de zorgverzekeraars om tot een oplossing te komen voor de mensen die tevergeefs bij het ziekenhuis aankloppen voor een genderoperatie. Het Amsterdamse ziekenhuis kan vanwege geldgebrek geen nieuwe patiënten aannemen. Dat meldt Trouw.

Het aantal mensen dat zich bij het ziekenhuis aanmeldt voor een genderoperatie lag begin dit jaar behoorlijk hoger dan in de eerste paar weken van vorig jaar. Ondanks overleg met zorgverzekeraars in de afgelopen maanden is het budget van dit jaar te laag om nieuwe patiënten te behandelen die een geslachtsoperatie overwegen. Mensen die al op de wachtlijst stonden of waarbij de behandeling al is begonnen, lopen geen vertraging op.

Mensen met genderdysforie en transgenders zijn geboren in het verkeerde lichaam. Ze zijn bijvoorbeeld biologisch man, maar voelen zich vrouw of in ieder geval geen man. Het aantal mensen dat zich hiervoor laat behandelen is in de laatste jaren met bijna 200 procent gestegen.

Het VUmc neemt ongeveer 85 procent van alle zorg voor deze patiënten voor haar rekening. De rest gaat naar het UMCG in Groningen. Ook daar wordt inmiddels een wachtlijst gemeld door te weinig capaciteit.

© Nationale Zorggids