Normal_papierwinkel_stapel_artikelen_werk_bureaucratie

Ziekenhuizen zouden minder vaak geconfronteerd moeten worden met wijzigingen in de regels rondom declaratie. Dat heeft Yvonne van Rooy van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) gezegd op BNR Nieuwsradio. Ze stelt voor om het wijzigen van declaratieregels slechts een keer per jaar toe te staan. Dat meldt Zorgvisie.

De uitspraak van Van Rooy is een reactie op de 2,5 miljoen euro boete die het St. Antonius Ziekenhuis kreeg van de Nederlandse Zorgautoriteit wegens onterecht gedeclareerde zorg. Uit onderzoek blijkt dat het ziekenhuis niet opzettelijk verkeerde facturen heeft verstuurd, maar dat de fouten voortkomen uit onduidelijke regels, die voortdurend veranderen. Doordat het ziekenhuis de interne financiële controle niet op orde had, kon er niet tijdig op de wijzigingen worden ingespeeld.

Volgens Van Rooy worden de declaratieregels jaarlijks ongeveer 2400 keer aangepast. 'Ziekenhuizen moeten daar hun systemen op aanpassen, maar met tweehonderd wijzigingen per maand is dat te ingewikkeld.' De NVZ wil daarom met het ministerie van Volksgezondheid om de tafel om afspraken te maken over deregulering.

© Nationale Zorggids