Normal_top-257883_640

(Novum) - Ruim een miljoen mensen werden tussen 2010 en 2012 behandeld door een alternatieve genezer. Vooral vrouwen, hoogopgeleiden en mensen met een aanvullende zorgverzekering zochten vaak verder dan een huisarts om hun gezondheidsklachten te verhelpen. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Een kwart van de behandelden ging naar een acupuncturist. Ook de homeopaat werd met 22 procent relatief vaak bezocht. Zo'n zeventien procent klopte aan bij een chiropractor. Gebeds-, kruiden- en paranormale genezers werden minder vaak bezocht. Bijna twee derde van de behandelden heeft een langdurige aandoening.

De meeste mensen die tot alternatieve geneeswijze overgingen zijn tussen de 30 en 65 jaar. Vrouwen bezochten tweemaal vaker dan mannen een alternatieve genezer.

Het bezoek aan een alternatieve genezer neemt toe met het opleidingsniveau. Van de mensen van 25 en ouder met alleen basisonderwijs was in 2012 3,1 procent onder behandeling. Onder mensen met een hbo-diploma op zak lag dat op 9,7 procent. Onder academici daalt dat percentage weer tot 8,5 procent.

Mensen met een aanvullende verzekering gingen vaker naar een alternatieve genezer dan mensen met alleen een basisverzekering. Of dat komt doordat aanvullende verzekeringen dergelijke bezoeken vaak vergoeden, kan het CBS niet zeggen.