Normal_tweede_kamer

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is jaarlijks ongeveer 24.000 euro kwijt aan geheim overleg in het zogenoemde Apollo Netwerk. Binnen dit netwerk komen topambtenaren van VWS enkele keren per jaar samen met farmaciereuzen Janssen Cilag en GlaxoSmithKline en leden van het College van Zorgverzekeringen. Dat meldt de Telegraaf.

Het Apollo Netwerk werd in 2007 opgericht door de huidige staatssecretaris van VWS Martin van Rijn, toen nog topambtenaar. De ideeën uit Apollo werden omgezet in politieke plannen via het CVZ, dat door de Tweede Kamer onafhankelijk wordt geacht. Daarnaast heeft Apollo zich sterk gemaakt voor de voorwaardelijke toelating van medicijnen waarvan nog niet duidelijk is of ze werken en of ze kosteneffectief zijn. Dit is gunstig voor medicijnfabrikanten die nieuwe middelen op de markt brengen waar nog een patent op zit.

Tijdens een debat over de onthulling van het netwerk eiste de PvdA gisteren van minister Edith Schippers dat alles wat sinds 2007 in het geheim is besproken naar de Tweede Kamer moet worden gestuurd. Volgens Schippers en Van Rijn zijn door de kennis uit het netwerk vele honderden miljoenen bespaard met innovatie. Tweede Kamerleden van het CDA en VVD willen graag zwart op wit zien waar die winst behaald is.

© Nationale Zorggids