Normal_download

De Rabobank is zeer kritisch over de fusiegolf die momenteel door de ziekenhuiswereld gaat. Zij zien een ziekenhuis als een zeer complexe instelling waar acute, planbare en chronische zorg onder één dak geleverd wordt en vragen zich af waarom je die complexiteit nog eens zou gaan stapelen. Dit meldt Zorgvisie. 

Michel van Schaik, directeur gezondheidszorg van de Rabobank, ziet niet veel goeds in het nog complexer maken van de al complexe ziekenhuiszaken. “Het is veel logischer om die zaken te ontvlechten. Van de sphagetti die ziekenhuizen nu zijn, moeten we lasagne maken.” De motieven voor de fusies, namelijk het kunnen voldoen aan de volumenormen en het vormen van onderhandelingsmacht tegenover de grote zorgverzekeraars, vindt de bank geen goede argumenten. 
 
Fusies brengen een hoop nadelen met zich mee, zo zegt hij. In de zorg worden de doelen van de fusies vaak niet bereikt. Gefuseerde ziekenhuizen, aldus van Schaik ,“worden grote logge partijen met een monopoliepositie. Ze reageren traag op hun omgeving en blinken niet uit in een goede prijs-kwaliteitverhouding.” Daarnaast zijn er ook financiële risico's. Wanneer twee instellingen fuseren past de financier de hoogte van het mogelijke krediet aan op één debiteur in plaats van twee. “De grenzen van de leencapaciteit komen dan eerder in beeld. Dat maakt een instelling minder flexibel,” aldus van Schaik. 
 
De Rabobank overweegt fusies te blokkeren, ook als het ACM al groen licht heeft gegeven aan de ziekenhuizen. Van Schaik: “De ACM zit ook niet in fusies met grote financiële belangen zoals wij.” Pas als er een strakke en ambitieuze strategie met een ontvlechtings- en profileringsplan op tafel ligt wil de Rabobank meewerken. Fusies leiden vaak tot een naar binnen gerichte blik, maar volgens van Schaik moet het uitgangspunt de waarde die toegevoegd wordt voor de patiënten zijn. 
 
© Nationale Zorggids