Normal_trauma-heli2_groningen_umcg_

Door negen ziekenhuizen in het noorden van Nederland is kritiek geuit op het plan van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) om de spoedeisende hulp in de regio te reorganiseren. De ziekenhuizen weigeren met de zorgverzekeraars in gesprek te gaan over het plan, zo meldt Skipr.

De zorgverzekeraars willen delen van de spoedeisende hulp weghalen bij de kleine, algemene ziekenhuizen en onderbrengen in het UMCG in Groningen, in Leeuwarden en in Emmen. Het gaat om spoedeisende neurologische, cardiologische en vaatchirurgische zorg. Ook de hoogwaardige intensive care-zorg moet volgens de zorgverzekeraars anders georganiseerd worden.

Het Regioplan Spoedeisende Zorg Noord-Nederland roept veel weerstand op. Bestuursvoorzitter Hans Feenstra van het Martini Ziekenhuis bestempelt het plan als 'prutswerk': 'Ik ben er verbolgen over, omdat het rapport zonder overleg met ziekenhuizen, patiëntenverenigingen en huisartsen tot stand is gekomen. En er is ook geen bewijs dat het voor de patiënt beter en doelmatiger is en dat de bereikbaarheid van de spoedeisende hulp op peil blijft'. 

De betrokken ziekenhuizen willen meer tijd om over een andere inrichting van acute neurologische, cardiologische en vaatchirurgische zorg na de denken. De Friesland, een van de leidende zorgverzekeraars in het Noorden, gaat er vooralsnog van uit dat de geplande gesprekken gewoon doorgaan.

© Nationale Zorggids