Normal_tandarts_tandheelkunde_radboud__still_

Het geven van goede mondzorg aan ouderen is essentieel voor hun totale gezondheid. Uit onderzoek blijkt echter dat de mondzorg voor ouderen niet overal de aandacht krijgt die nodig is. Dat stelt zorgverzekeraar De Friesland, die het onderzoek uitvoerde in samenwerking met de opleiding Mondzorgkunde van de Hanzehogeschool in 21 Friese verpleeghuizen. 

Bij kwetsbare cliënten in een verpleeghuis kunnen de gevolgen van een slechte mondgezondheid ernstig zijn, zoals het ontstaan van ondervoeding, vochttekort, pneumonie, gewrichtsinfecties en hart- en vaatziekten.

Het onderzoek is gedaan onder verzorgers, verplegers en managers van zorginstellingen. Mondzorg blijkt niet in alle instellingen even vanzelfsprekend. Zo is mondzorg niet altijd een onderdeel van het zorgdossier en wordt deze zorg niet overal uitgevoerd door tandartsen of mondhygiënisten. Vaak is onduidelijk wie verantwoordelijk is voor de mondzorg in de instelling en wie het betaalt.

De Friesland wil dat mondverzorging een hogere prioriteit krijgt binnen de zorginstellingen. Volgens bestuursvoorzitter Diana Monissen wordt het preventieve aspect van mondzorg nog teveel onderschat. 'Goede mondzorg werkt preventief voor andere ziektes. Zo kan een gezond gebit voorkomen dat iemand longontsteking krijgt. Als we hier op inspelen kunnen we dus veel voorkomende ziektebeelden bij kwetsbare ouderen voorkomen. Hierdoor wordt de kwaliteit van leven bevorderd voor deze doelgroep.'

© Nationale Zorggids