Logo_images__1_

Kamerlid Lea Bouwmeester (PvdA) is boos dat het St. Antonius Ziekenhuis niet het volledige bedrag van alle foute zorgdeclaraties terug hoeft te betalen. Het Antonius heeft bijna 25 miljoen euro teveel gedeclareerd tussen 2008 en 2012. Tijdens het terugbetalen krijgt het ziekenhuis echter 10 miljoen euro korting van de verzekeraars. Het loont dus om fouten te maken, aldus Bouwmeester. Dit meldt RTL Nieuws. 

Bouwmeester vindt dat de overheid wettelijk de bevoegdheid moet krijgen om zorginstellingen die foute zorgdeclaraties indienen te dwingen het volledige bedrag terug te betalen. De PvdA heeft er dan ook bij minister van Volksgezondheid Edith Schippers op aangedrongen dat het Antonius het volledige bedrag van 25 miljoen euro en de 2,5 miljoen euro boete tot op de laatste cent terugbetaalt. 
 
Schippers antwoordde op de vragen van de PvdA dat “foutieve declaraties terugbetaald moeten worden”. Maar zij gaf tegelijkertijd aan dat het aan de ziekenhuizen en zorgverzekeraars is om over dit soort zaken afspraken te maken. Deze afspraken hoeven daarnaast volgens Schippers niet openbaar gemaakt te worden. 
 
Bouwmeester geeft aan niet tevreden te zijn met de antwoorden van de minister en wil zo spoedig mogelijk een amendement indien waarin wettelijk vastgelegd wordt dat zorginstellingen teveel ontvangen geld volledig terug moeten betalen. 
 
© Nationale Zorggids