Normal_download__1_

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) vraagt aan de GGZ-partijen om veldnormen op te stellen om het inkoopbeleid makkelijker te maken. Minister Schippers van Volksgezondheid steunt deze vraag. De GGZ-partijen gaven eerder aan verbolgen te zijn over het inkoopbeleid van zorgverzekeraars. Dit meldt Zorgverzekeraars Nederland. 

Zorgverzekeraars, zo stelt Ronald Luijk senior beleidsmedewerker van ZN, stellen nu uiteenlopende eisen en regels aan de GGZ-sector omdat deze partijen zelf geen normen op hebben gesteld. Luijk: “Als het veld zelf breed gedragen normen opstelt dan kunnen zorgverzekeraars die overnemen en is het onaantrekkelijk voor hen om daarop te differentiëren. Zo komt er vanzelf uniformiteit. Dat voorkomt dat het inkoopproces extra werk oplevert en het beperkt de administratieve lasten, waar zorgaanbieders over klagen.”
 
Het gaat dan bijvoorbeeld over normen waarin hoofdbehandelaarschap wordt vastgesteld, of een sectorbreed triagesysteem voor verwijzing. Uit de antwoorden die minister Schippers op de Kamervragen van Van Gerven (SP) gaf, blijkt dat zij het verzoek van ZN ondersteunt. Daarnaast gaf zij aan dat de nieuwe situatie in de GGZ, waarbij het representatiemodel vervangen is door een generalistische basis, spanningen kan geven. Luijk stemt daarmee in en geeft aan dat zorgverzekeraars momenteel kijken of er onnodige verschillen zijn tussen verzekeraars en of er uniformering nodig is. 
 
© Nationale Zorggids