Normal_608x300xacm-primary.jpg.pagespeed.ic.qzllslsfhe

Om te kunnen fuseren moeten het Albert Schweitzer Ziekenhuis (ASZ) uit Dordrecht en de Rivas Zorggroep uit Gorinchem eerst een vergunning aanvragen. Aldus de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vervalt een deel van de concurrentie in de regio door de fusie. Daarnaast is er ook nog onbekendheid over wat de voordelen van de fusie zouden zijn. Dit meldt Skipr. 

Het ACM concludeert dat de 2 ziekenhuizen elkaars belangrijkste concurrenten zijn en daarom dient een vergunning aangevraagd te worden voor de fusie. Wanneer het ASZ en Rivas besluiten de fusie door te laten gaan, zal er eerst een onderzoek naar de gevolgen van de fusie voor patiënten en zorgverzekeraars plaats moeten vinden. Zorgverzekeraars en patiëntenorganisaties geven aan nog niet duidelijk voor ogen te hebben wat de voordelen de fusie op zou leveren. 
 
Op 12 november 2013 meldden beide ziekenhuizen dat zij een bestuurlijke fusie aan het voorbereiden zijn. Behalve een gezamenlijke raad van bestuur en een gezamenlijke raad van toezicht behouden zowel het Rivas als het ASZ hun eigen identiteit, naam, locatie en zelfstandigheid. De organisaties werken al langer nauw samen. Omdat er geen juridische basis is voor de huidige samenwerking, zou deze volgens de ziekenhuizen op den duur eindig zijn geweest. 
 
© Nationale Zorggids