Normal_images__5_

GGD Nederland luidt de noodklok over de risico's die de eigen bijdrage voor illegalen met zich meebrengt. Sinds januari moeten de onverzekerde illegalen zelf een bijdrage van 5 euro per recept betalen. Echter, de bijdrage is moeilijk op te brengen voor hen waardoor ze geen medicatie meer halen, ook niet voor besmettelijke ziektes. Dit meldt de NOS. 

Dit brengt risico's met zich mee voor de volksgezondheid. Jelle Doosje, adviseur infectieziekten: "Wanneer illegalen door deze redenen hun tuberculose-medicatie laten liggen, kunnen ze zeer besmettelijk zijn. Het risico geldt vooral voor illegalen die een preventieve kuur tegen tuberculose nodig hebben."
 
Sinds een aantal jaar kunnen huisartsen en apothekers de kosten voor de onverzekerde illegalen verhalen op het College voor Zorgverzekeringen (CvZ). Vorige jaar kostte illegalen de CvZ echter zo'n 24 miljoen euro en daarom is er sinds 1 januari 2014 een verplichte eigen bijdrage ingesteld. 
 
De illegalen kunnen de eigen bijdrage echter moeilijk opbrengen, aldus hulporganisaties voor vluchtelingen. Deze organisaties geven de illegalen geld uit eigen pot om de medicijnen aan te schaffen. Het Breed Medisch Overleg (MBO) schat dat het verstrekte bedrag voor medicatie op 43.000 euro ligt. Deze pot raakt echter snel leeg en daardoor dreigen de vluchtelingen hun toegang tot medicatie te verliezen. 
 
Minister Edith Schippers' vindt dat apotheken de noodzakelijke medicatie toch mee moeten geven als een illegale deze niet kan betalen. Annelies Rijksen van apotheek Sumatra in Amsterdam: "Ik kan niet zomaar gratis medicatie meegeven, want dit kost mij ook iedere keer 5 euro. Ik moet dit geld toch afdragen aan CvZ." Het probleem is dus nog niet opgelost. 
 
© Nationale Zorggids