Normal_depressief

Het verplichte eigen risico geldt ook voor mensen die ongevraagd zorg krijgen, bijvoorbeeld in de vorm van bemoeizorg of een gedwongen opname. Dat heeft minister Edith Schippers (VWS) laten weten naar aanleiding van vragen uit de Tweede Kamer. Dat meldt Skipr.

Vooral voor zorgaanbieders in de ggz is het verplichte eigen risico voor mensen met psychiatrische aandoeningen een punt van zorg, omdat dit zou leiden tot het mijden van zorg. Schippers benadrukt  dat het eigen risico geldt voor alle zorg die wordt geleverd vanuit de Zorgverzekeringswet (Zvw). Huisartsenzorg en verloskundige zorg vallen wel buiten het verplichte eigen risico.

Volgens Schippers wordt er niet zomaar besloten om over te gaan tot bemoeizorg of gedwongen opname. Slechts in een beperkt aantal gevallen wordt volgens Schippers ten onrechte bemoeizorg geboden. 'Dit is vervelend voor de verzekerde', aldus Schippers. 'Echter, de zorg valt nog steeds onder de Zvw en daarmee onder het verplicht eigen risico.' Ook bij een aanvraag voor gedwongen opname kan achteraf blijken dat deze onterecht is. De voorbereidende Zvw-zorg valt in zo'n geval toch onder het verplicht eigen risico. 'Hier kunnen dan kosten aan verbonden zijn voor de verzekerde', aldus Schippers.

De minister stelt dat verzekerden, die het niet eens zijn met deze gang van zaken, een klacht moeten indienen bij de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen (SKGZ). Wel erkent ze dat er soms op onduidelijke gronden direct gekozen wordt voor tweedelijns zorg in plaats van de huisartsenzorg, waarvoor het eigen risico niet geldt. 'Mijn beleid is er juist op gericht onnodige instroom in de tweedelijns zorg te beperken en de basis-ggz en huisartsenzorg te versterken, aldus Schippers.

© Nationale Zorggids