Logo Landelijk Platform GGz

Afgelopen vrijdag heeft het Landelijk Platform GGz (LPGGz) een brief aan de vaste Kamercommissie voor VWS gestuurd waarin opgeroepen wordt om de overgang van de intramurale ggz naar de Wet langdurige zorg (Wlz) een jaar uit te stellen. LPGGz vraagt zich af of de continuïteit van de zorg tijdens de overgangsfase voldoende geborgd is en wil een dubbele overgang uitsluiten. Dit meldt GGz Nieuws. 

De brief betreft cliënten die momenteel zorg met verblijf uit de AWBZ ontvangen. Na de overgang zullen deze cliënten hun zorg krijgen vanuit de Wmo, de Zorgverzekeringswet of de nieuwe Wlz. Echter het uitstel is nodig aldus het platform omdat de criteria waaraan patiënten moeten voldoen om toegang te krijgen tot de Wlz ruim voor de transitie bepaald moeten zijn, zodat een dubbele overgang vermeden kan worden. Anders moet een belangrijke groep patiënten straks eerst overschakelen van de AWBZ naar de Wmo of Zorgverzekeringswet. Terwijl ze daarna weer over moeten schakelen naar de Wlz. 
 
Cliënten en familie kampen momenteel nog met veel onzekerheden over wat de transitie betekent voor hun zorg. Daarnaast maakt het platform zich zorgen over de continuïteit van de zorg wanneer het screeningsinstrument niet gereed is wanneer de transitie van start gaat. De positie van cliënten die buiten het overgangsrecht vallen komt dan in het geding, zo stelt de LPGGz, omdat zij bijvoorbeeld een nieuwe indicatie nodig hebben of een indicatie hebben die net afloopt. Het platform vindt dat deze cliënten bij dezelfde zorgaanbieder moeten kunnen blijven terwijl ze wachten op de eventuele overgang naar de Wlz. 
 
Eerder vroeg het LPGGz ook al een jaar uitstel van de overgang van extramurale AWBZ-patiënten met een indicatie. 
 
© Nationale Zorggids