Logo_zn_zorgverzekeraars_nederland_logo

De kosten voor een patiënt met een ernstige psychiatrische aandoening liggen voor gemeenten gemiddeld rond de zeventienduizend euro. Dat blijkt uit een onderzoek naar de verdeling van het aantal patiënten per gemeente, in opdracht van Zorgverzekeraars Nederland, zo meldt Skipr.

In het onderzoek wordt het aantal mensen met een ernstige psychiatrische aandoening (EPA) in een gemeente afgezet tegen de kosten die per gemeente worden gemaakt voor de intramurale AWBZ. Hieruit wordt afgeleid dat de gemeente Amersfoort per cliënt relatief het meeste kwijt is: gemiddeld 22.953 euro per cliënt.

Van de grote steden heeft Amsterdam met 2,42 procent (ruim dertienduizend patiënten) de hoogste prevalentie. Groningen heeft met ruim drieduizend EPA-patiënten een prevalentie van 2,38 procent. Almere heeft met 1,2 procent de laagste prevalentie van ernstige psychiatrische aandoeningen. Het landelijk gemiddelde is 1,51 procent.

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van Zorgverzekeraars Nederland, dat hiermee een bijdrage wil leveren aan de regionale financiering van de zorg voor EPA-patiënten. Aanleiding hiervoor is de transitie van de langdurige zorg en de afspraken uit het hoofdlijnenakkoord GGZ.

© Nationale Zorggids