wijkverpleegkundige

Vanaf 2015 zal de financiering van de wijkverpleegkundige zorg hetzelfde geregeld zijn als die van de huisarts; deze komt te vallen onder het basispakket van de zorgverzekering, maar niet onder het eigen risico. Patiënten hoeven dus niet bang te zijn een rekening gepresenteerd te krijgen als ze contact hebben gehad met een wijkverpleegkundige. Dit meldt Skipr. 

Dit schrijven minister Edith Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid maandag in brieven aan de Tweede Kamer. Zowel de wijkverpleegkundige als de huisarts zullen volgend jaar dus worden betaald door de zorgverzekeraar. Zo zullen beiden een makkelijk toegankelijke voorziening in de buurt zijn. 
 
Wijkverpleegkundige zorg
Wijkverpleegkundige krijgen vanaf 2015 meer vrijheid in het bepalen wie welke zorg nodig heeft. Al eerder gaf Van Rijn aan af te willen van 'thuiszorg met een stopwatch'. In plaats van te betalen per minuut of per het aantal bezoeken dat wordt afgelegd, gaat de wijkverpleegkundige per 2015 een vast bedrag per patiënt krijgen. Daarnaast is het de bedoeling dat ze mee kunnen gaan praten met sociale wijkteam. Deze teams kunnen dan signaleren wie in een wijk hulp nodig heeft.  
 
Huisartsenzorg
De huisartsenzorg ondergaat tevens enkele veranderingen. Zo zullen zij niet meer beloond gaan worden voor het aantal handelingen dat ze verrichten, maar in plaats daarvan gaat gekeken worden naar 'gezondheidsuitkomsten'. Deze uitkomsten kunnen ook samen met andere zorgverleners bereikt worden.
 
© Nationale Zorggids