Normal_samenwerken_studenten_overleg_groep

Door vakorganisaties en werkgevers is vorige week overleg gevoerd over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (cao) voor de zorgverzekeraars. Belangrijke onderwerpen waren de pensioenregeling en de gevolgen van de verhoging van de AOW-leeftijd. Dat meldt Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

Er is lang gediscussieerd over de pensioenregeling, die moet worden aangepast vanwege de gewijzigde wetgeving per 1 januari 2015. De betrokken partijen hebben veel knopen door te hakken over bijvoorbeeld de franchise, het nabestaandenpensioen, het toeslagbeleid en de premieverdeling. Werkgevers kiezen daarbij de insteek dat er een totaalbudget beschikbaar is voor cao en pensioen. Afhankelijk van het belang dat wordt gehecht aan een maximale pensioenregeling is er dan meer of minder geld beschikbaar voor loonruimte of andere cao-verbeteringen.

Door de opschuivende pensioenleeftijd moeten werknemers langer doorwerken. Hierdoor wordt de huidige VUT-regeling steeds minder makkelijk toepasbaar. Daarom hebben de werkgevers voorgesteld om samen met de vakorganisaties te kijken naar een regeling die meer bij deze tijd past.

De besprekingen zullen worden voortgezet op woensdag 4 juni, waarbij het streven is om het overleg voor 1 juli 2014 af te ronden.

© Nationale Zorggids