Logo_zorgverzekeraarsnederland

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) heeft op dinsdag een brief aan de Tweede Kamer geschreven waarin zij zeggen voorstander te zijn van het aanpassen van artikel 13 in de Zorgverzekeringswet. Wel maakt de belangenbehartiger zich zorgen om een drietal amendementen. Dit meldt Zorgverzekeraars Nederland. 

Het staat centraal, zo stelt ZN, dat met de aanpassing van artikel 13 een 'lek' in het zorgstelsel gedicht wordt en dat deze aanpassing nodig is om kwaliteitsverbetering en kostenbeheersing in de medisch specialistische zorg, de ggz en de langdurige zorg te kunnen realiseren. Door aanpassing van de wet worden de keuzemogelijkheden van de verzekerden vergroot en hoeven verzekerden met een naturapolis straks niet meer via hun premie mee te betalen aan ondoelmatige of dure zorg. 
 
ZN maakt zich echter wel zorgen om een aantal amendementen:
  • De Kamer wil verplicht stellen dat zorgverzekeraars voor 1 april hun inkoopbeleid transparant maken voor zorgaanbieders. ZN is bang dat deze wet leidt tot extra regeldruk. Daarnaast zullen er na 1 april nog steeds wijzigingen in het inkoopbeleid plaatsvinden als gevolg van veranderende wet- en regelgeving; dit zal weer tot onduidelijkheid leiden, stelt ZN.
  • Het amendement dat stelt dat zorgverzekeraars rekening houden met de godsdienst gezindte van hun verzekerden is praktisch onuitvoerbaar, aldus ZN. 
  • ZN betreurt dat eerstelijns zorgaanbieders uitgezonderd worden. Het uitzonderen van de wijkverpleging is in strijd met de afspraken, aldus ZN. Het akkoord wordt op losse schroeven gezet als de Kamer instemt met het desbetreffende amendement. Wanneer dit gebeurt, zo stelt ZN, zal in elk geval de aan de  overheveling van de wijkverpleging verbonden taakstelling van ruim 400 miljoen euro in 2015 en ongeveer 600 miljoen, structureel onhaalbaar blijken. 
© Nationale Zorggids